Bezoek de Grotten van Kanne

 • Vaste rondleidingen op zaterdag en zondag om 13u30

 • Duur rondleiding: anderhalf uur

 • Kostprijs: volwassenen: 12€ kinderen tot 10 jaar: 6€

 • Reserveren: via onze online ticketshop

 • Adres: Avergat 14, 3770 Riemst

Over de Grotten van Kanne

De Grotten van Kanne bevinden zich te Riemst, in het zuidoosten van Belgisch Limburg, pal aan de Nederlandse grens, vlakbij Maastricht. Reeds eeuwenlang wordt hier in de mergelstreek ondergronds kalksteen ontgonnen. Zo ontstond hier te Kanne een uitgestrekt gangenstelsel van maar liefst 16 km lang, waarin tot op de dag van vandaag nog steeds gewoond, gewerkt en geleefd wordt. In het ondergrondse gangenstelsel bereidt de lokale bakker het beslag voor zijn beroemde rijstevlaai, vergeten gasten hun zorgen in een schitterende feestzaal, slaan boeren hun landbouwproducten op en bevindt zich nog steeds een authentieke champignonkwekerij.

 • Ondergronds museum in de Grotten van Kanne

Het museum

De kalksteen die we tegenkomen in de Grotten van Kanne is ongeveer 70 miljoen jaar geleden afgezet op de bodem van een ondiepe subtropische zee, de Krijtzee.

In ons museum kom je alles te weten over het ontstaan van het gesteente. Aan de hand van oude krijttekeningen en onze fossielencollectie maak je ook kennis met de bewoners van de oude krijtzee.

De Mosasaurus

Een van de absolute pronkstukken van onze collectie is de schedel van een jonge Mosasaurus, die we Bartje gedoopt hebben. Sinds kort kunnen we ook uitpakken met een heus Mosasaurusskelet van maar liefst 8m lang.

Dat is echter niet alles. Onderweg tijdens de rondleiding kan je ook een levensechte Mosasaurus tegenkomen, al zwemmend door het gangenstel! Meer verklappen we je voorlopig nog niet.

De Vleermuizen

In de “grotten” maar je natuurlijk ook kennis met de oudste bewoners van het gangenstelsel: De vleermuizen. De Limburgse mergelgrotten vormen namelijk een van de belangrijkste overwinteringsplaatsen voor vleermuizen in de Benelux regio. Onze gidsen vertellen je alle wetenswaardigheden over deze bijzondere, beschermde dieren.

Ben je bang voor vleermuizen? Geen zorgen, onze vredelievende gevleugelde vriendjes slapen overdag.

De ondergrondse kapel

Onze vrijwilligers hebben een heuse replica gemaakt van een 18e eeuwse ondergrondse kapel naar voorbeeld van de lokale ondergrondse schuilkapellen tijdens de Franse overheersing. In tijden dat het katholieke geloof verboden was dook men ondergronds om de kerkelijke rituelen uit te voeren. Tijdens je bezoek aan de grotten krijg je de kans om deze prachtige locatie in haar volle glorie te bewonderen, sfeervol verlicht door talloze kaarsen.

De oude werkfronten

De Grotten van Kanne herbergen enkele van de mooiste en meest waardevolle ondergrondse cultuurhistorische landschappen uit de regio. Het gangenstelsel is volledig ontgonnen met de hand, voornamelijk voor het gebruik als bouwsteen. In het diepste gedeelte dat we tijdens de rondleiding bezoeken brengen we je naar de oude werkfronten. Het lijkt alsof de blokbrekers hier elk moment hun noeste arbeid kunnen hervatten. Hier wordt de artisanale ontginningsmethode van het blokbreken uit de doeken gedaan en ontdek je welke werktuigen men gebruikte.

Het Mosasaurusbier

In de unieke bierlagering laten we je met trots proeven van ons eigen exclusieve Mosasaurusbier. Dit ongefilterde goudgele bier van hoge gisting met hergisting in de fles komt in de pupiters enkele maanden tot rust voor het geserveerd kan worden. Het unieke ondergrondse klimaat met constante temperatuur biedt immers de perfecte omstandigheden.

Dit unieke streek product wordt volledig zelf ontwikkeld door onze voorzitter Bart Eersels in samenwerking met Brouwerij De Dool in Houthalen-Helchteren. Vooralsnog kun je het Mosasaurusbier alleen exclusief degusteren tijdens de rondleiding van VZW Grotten van Kanne.

Voor degenen die geen bier lusten kunnen we een glaasje frisdrank serveren.

Ondergrondse champignonkwekerij

Begin 20e eeuw kwam de ondergrondse champignonkweek overwaaien uit Frankrijk. Door de constante temperatuur en hoge luchtvochtigheid zijn de mergelgrotten immers ideaal voor het kweken van champignons. Ooit was Riemst de hoofdstad van de ondergrondse champignonteelt, vandaag is Dirk Jackers de enige in Vlaanderen die deze traditie in stand houdt. In de Grotten van Kanne kweekt hij op duurzame wijze nog steeds kastanjechampignons, die door velen als een ware delicatesse beschouwd worden.

Tijdens onze rondleiding krijg je exclusief de kans om de laatste champignonkwekerij van Vlaanderen te bezoeken. Uiteraard kan je dit erkend streekproduct ook plukvers ter plekke kopen en zo proeven van Dirk zijn vakmanschap.

De befaamde ‘grottenvlaai’

Een bakker uit Kanne ontdekte al tientallen jaren geleden dat rijping van de rijstepap bij de constante temperatuur in de grot wel heel speciaal werd. De rijstevlaai die hij daarmee bereidde kreeg zo de bijnaam “Grottenvlaai” en de klanten verdrongen zich al snel rijen dik voor de bakkerswinkel van André Smets . Dat gebeurt nu nog steeds bij zijn zoon Ronald die inmiddels de zaak heeft overgenomen.

Wij geven onze bezoekers de mogelijkheid om deze overheerlijke rijstevlaai te proeven samen met ons Mosasaurusbier en Mosasaurusworst tijdens een rondleiding met aanvullende degustatie van streekproducten. Deze rondleiding is enkel beschikbaar voor groepen.

Lekkers uit de Grot

Rondleiding met aanvullende proeverij van streekproducten
 • Duur: 2u30 inclusief rondleiding
 • Mogelijk het hele jaar op reservatie
 • Prijs: 16€ p.p. kinderen tot 10 jaar 11€. Minimale groepsprijs 160€

Mergel en streekbieren

Rondleiding met aanvullende proeverij van streekbieren
 • Duur: 2u30 inclusief rondleiding

 • Mogelijk het hele jaar op reservatie
 • Prijs: 18,50€ p.p. Minimale groepsprijs 185€

Workshop mergel bewerken

Rondleiding door de mergelgrotten met aanvullende workshop
 • Duur: 2u30 inclusief rondleiding

 • Mogelijk het hele jaar op reservatie
 • Prijs: 14,50€ p.p. Minimale groepsprijs 217,50€

 • Scholen: voordeeltarief van 11€

Mergeltocht

Rondleiding door Kanne + Rondleiding door de mergelgrotten
 • Duur: 3u inclusief rondleiding
 • Mogelijk het hele jaar op reservatie
 • Prijs: 15€ p.p. Minimale groepsprijs 225€