Streekproducten

Streekproducten2023-03-10T14:21:45+02:00

Mergelstreekproducten

Reeds decennia lang staan de mergelgrotten in Riemst bekend om hun unieke streekproducten. De constante temperatuur en hoge luchtvochtigheid lenen zich uitstekend voor de teelt van grotchampignons. Vandaag de dag worden er in het gangenstelsel nog steeds grotchampignons gekweekt door Dirk Jackers. Groepsbezoeken aan de kwekerij zijn mogelijk op afspraak. Ook bakker Smets maakt van dat klimaat handig gebruik om de rijstepap te laten rijpen waarmee hij de overheerlijke grottenvlaai maakt.

Daarnaast lenen de mergelgrotten zich ook als uitstekende locatie om bier, kaas en wijn te bewaren en te laten rijpen. Dat was ook brouwer Pierre Celis niet ontgaan en hij ontwikkelde rond de eeuwwisseling het Grottenbier. Het bier werd gebrouwen te Watou, maar de nagisting op de fles gebeurde in de Grotten van Kanne. Na het overlijden van Pierre Celis werd de productie verplaatst naar een andere locatie en vervaagde de link met de Grotten van Kanne.

Om de traditie in ere te houden werd een nieuw bier ontwikkeld door onze voorzitter in samenwerking met bierbrouwerij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren. Het nieuwe bier draagt de naam “Mosasaurus” en is ambachtelijk gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot met Belgische hop. Tijdens de rondleiding geven we je dan ook graag de gelegenheid om het bier te proeven.

 

Lekkers uit de grot

Mosasaurusbier, grottenworst en grottenvlaai

Combineer je algemene rondleiding met lekkers uit de grot. We laten jullie eerst kennismaken met het Mosasaurusbier vergezeld van artisanale grottenworst. Daarna volgt een overheerlijk stuk rijstevlaai van bakker Smets, die ook wel bekend staat als “grottenvlaai”. Het geheim van deze vlaai? De rijstepap rijpt in de grotten! Tijdens de rondleiding ontdek je waarom. Een schitterende combinatie van specialiteiten in een uniek decor, echt een aanrader voor familie- of bedrijfsuitjes met net een tikkeltje meer.

 • Duur: Inclusief rondleiding: 2u

 • Inclusief: Mosasaurusbier, grottenworst en grottenvlaai

 • Prijs: 12€ p.p. Minimale groepsprijs 120€

Mergel en streekbieren

Degustatie van lokale streekbieren

In de mergelgrotten beschikken we over een ideaal decor om je te laten kennismaken met deze bieren. Welke plek leent zich immers beter voor een degustatie van al dat heerlijks dan de bierlagering. Na de rondleiding ontvangen we je dan ook graag in dit uiterst sfeervolle gedeelte van de grotten om te genieten van een 3-tal biertjes waaronder het exclusieve goudblonde Mosasaurusbier, Hesbania blond en Oudstrijder bruin.

 • Duur: Inclusief rondleiding: 2u30

 • Inclusief: Degustatie van 3 bieren en knabbels

 • Prijs: 15,50€ p.p. Minimale groepsprijs 155€

Reserveer nu

  Veel gestelde vragen

  Moeten we een zaklamp meebrengen?2021-11-04T23:04:32+02:00

  Neen, je hebt geen zaklamp nodig. Het gehele traject is voorzien van een noodverlichting zodat je altijd kan zien waar je stapt. Op diverse plekken is er ook de nodige sfeerverlichting voorzien. Onze gidsen hebben wel altijd een zaklamp bij, maar dat is dan vooral om bijzonderheden aan te wijzen.

  Is aangepaste kledij / schoeisel nodig?2021-11-04T23:04:47+02:00

  Binnen is het constant 10°C dus een warme trui en /of jas is gewenst. Comfortabele wandelschoenen zijn ook altijd handig.

  Waar kunnen de bussen parkeren?2021-11-04T23:16:59+02:00

  Bussen kunnen parkeren op de grote parkeerplaats onder de brug van Kanne. Van daaruit is het 2 minuten wandelen naar de ingang. We raden buschauffeurs ten sterkste af om via de slingerberg te rijden.

  Waar kunnen we parkeren?2021-10-22T20:23:20+02:00

  Parkeren kan op de bezoekersparking onder de brug van Kanne.

  Zijn er toiletten aanwezig?2021-11-04T23:14:58+02:00

  Ja, echter wij komen pas aan bij de toiletten na 20 minuten.

  Zijn de grotten rolstoel toegankelijk?2021-11-04T23:19:12+02:00

  Ja, mits stevige begeleiding

  Begeleide rondleiding in de mergelgrotten van Kanne. Zeer leerrijke ervaring. Vlotte vertelling, ook aangepast voor kleinere kinderen. Drankje was inbegrepen in de toegangsprijs – werd genuttigd aan het einde van de rondleiding doorheen de mergelgrotten.

  Wim Geens
  Interessant bezoek. De gids is geweldig! Grappig, boeiend verteller, aangename meneer. Zeer de moeite waard.
  Renee Houbeke,
  Mooie grote grotten. Vooral in ruimtelijk perspectief. En we hadden een zeer goede gids. Degelijke uitleg, zonder te veel gedetailleerd te gaan en met de nodige humor.
  Ludo Vos,
  • Avergat 14, 3770 Kanne (Riemst)

  • info@grottenvankannevzw.be

  • +32 471 73 74 68

  Titel

  Ga naar de bovenkant