Het mergeldorp Kanne

Het pittoreske dorpje Kanne bevind zich in het zuidoosten van Belgisch-Limburg. Het is een deelgemeente van Riemst en ligt pal aan de Belgisch-Nederlandse grens, onder de rook van Maastricht. Kanne ligt aan de Jeker en wordt in tweeën gespleten door het Albertkanaal. Het dorp ten noordoosten van het kanaal heet Neerkanne, ten zuidwesten heet Opkanne. Kanne ligt in het dal tussen de Sint Pietersberg en de Muizenberg.

Reeds voor de Romeinen werd er in deze regio al mergel ontgonnen voor bemesting van landbouwgronden. Rondom de 14e eeuw kwam de ondergrondse mergelwinning op gang om te gebruiken als bouwsteen. Zo ontstonden er te Kanne kilometers aan ondergrondse gangenstelsels.

De mergelgrotten van Kanne

De mergelgroeve van Kanne is een van de mooiste en origineelste kalksteengroeven waar die bouwsteen ondergronds gewonnen is. Het totale gangenstelsel bedraagt maar liefst 16 kilometer. Al deze gangen zijn met eenvoudige gereedschappen als zaag, houweel en beitel door de blokbrekers uitgezaagd en gebroken voor de winning van bouwsteen. Zo ontstond een ongerept en origineel ondergronds landschap met hoge gangen, plaatselijk meer dan 8 meter. De sporen van de voormalige blokbrekers, zoals werkfronten en opschriften, zijn nog ruimschoots aanwezig.

De oude zeebodem

De kalksteen die we tegenkomen in de Grotten van Kanne is ongeveer 70 miljoen jaar geleden afgezet op de bodem van een ondiepe subtropische zee, de Krijtzee. In die Krijtzee leefden ontelbare dierlijke levensvormen, veelal opgebouwd uit een kalkskelet. Na hun dood zakten ze naar de bodem en vormden met hun kalkskelet, laagje op laagje, een tientallen meters dik sediment. Dit sediment wordt kalksteen of mergel genoemd. Het kalkgesteente is bij uitstek geschikt voor de winning van bouwsteen.

De ondergrondse kapel

Onze vrijwilligers hebben een heuse replica gemaakt van een 18e eeuwse ondergrondse kapel naar voorbeeld van de lokale ondergrondse schuilkapellen tijdens de Franse overheersing. In tijden dat het katholieke geloof verboden was dook men ondergronds om de kerkelijke rituelen uit te voeren. Tijdens je bezoek aan de grotten krijg je de kans om deze prachtige locatie in haar volle glorie te bewonderen, sfeervol verlicht door talloze kaarsen.

Vleermuizen

Heb je al eens vleermuizen zien fladderen door je tuin of ergens op straat? Vind je ze eng? Wil je weten wat ze eten, hoelang ze slapen of heb je nog andere vragen?

Aan de hand van wandtekeningen en een schema waarin de hele levenscyclus van vleermuizen is samengevat, vertellen onze gidsen je alle wetenswaardigheden over deze bijzondere diertjes.

Grotchampignons

Begin 20e eeuw kwam de ondergrondse champignonkweek overwaaien uit Frankrijk. Door de constante temperatuur en hoge luchtvochtigheid zijn de mergelgrotten ideaal voor het kweken van champignons. Al snel groeide Riemst uit tot hoofdstad van de champignonteelt. Vanaf de jaren 1960 werd er langzaam over gestapt naar bovengrondse kwekerijen maar tot op de dag van vandaag worden er in de mergelgrotten van Kanne nog steeds grotchampignons gekweekt op ambachtelijke wijze. We zijn dan ook zeer trots op dit streekproduct dat in vele restaurants op de menukaart pronkt.

Grottenbier

Het klimaat van de mergelgrotten is niet alleen gunstig voor grotchampignons maar ook om bier en wijnen te laten rijpen. Dat was ook brouwer Pierre Celis niet ontgaan en hij ontwikkelde rond de eeuwwisseling het Grottenbier. Het bier werd gebrouwen te Watou, maar de nagisting op de fles gebeurde in de mergelgrotten van Kanne. De constante temperatuur en het unieke klimaat zorgden voor een goede smaakontwikkeling met een unieke toets. Ben je benieuwd naar de smaak? Tijdens de rondleiding krijg je de kans om een glaasje grottenbier te proeven.

Partner van open munumenten

Contact & Locatie:

  • Avergat 14, 3770 Kanne (Riemst)

  • info@grottenvankannevzw.be

  • +32 471 73 74 68