Scholen2021-10-24T20:50:17+02:00

Schoolreis naar de Grotten van Kanne

De grotten van Kanne zijn een ideale bestemming voor een indrukwekkende en leerrijke daguitstap met de hele klas. Onder leiding van onze professionele gidsen krijgen de leerlingen een rondleiding van anderhalf uur door de mergelgrotten. Naast de algemene rondleiding bieden we voor scholen ook thema-rondleidingen aan over de ondergrondse natuur, geologie of het oorlogsverleden van de grotten. Aanvullend op de rondleidingen zijn er ook mergeltochten door Kanne alsook mergelworkshops waar de leerlingen zelf aan de slag gaan met een blok mergel.

Tijdens de algemene rondleiding bezoeken we het museum met z’n prachtige muurschilderingen van prehistorische dieren, fossielen van zee-egels, vissen en andere voormalige bewoners van de krijtzee. We laten je kennismaken met de Neanderthaler, de mosasaurus maar ook met vleermuizen. Het gedeelte groeve achter de feestzaal herbergt het prachtige decor van een oud werkfront waar het lijkt alsof de blokbrekers elk moment hun noeste arbeid kunnen hervatten. Hier wordt de artisanale ontginningsmethode van het blokbreken uit de doeken gedaan. Uiteraard leer je ook waarom de champignons het zo goed doen in de grotten en vertellen we je alles over de vroegere en huidige manier van kweken.

Wie denkt dat er in de grotten alleen maar vleermuizen wonen heeft het mis. Er zijn heel veel dieren die de grot gebruiken als woonplaats, meestal om te overwinteren. Zo leven hier marters en dassen maar ook kleine diertjes zoals vlinders, muggen, spinnen enz.

Op één van de muren zijn grote wandschilderingen gemaakt waarop alle soorten vleermuizen die in de grot leven staan afgebeeld alsook hun hele levenscyclus. Je zult versteld staan van de slimme technieken die vleermuizen hebben ontwikkeld om in de grotten 6 maanden te overleven zonder eten.

In het speciale, vochtige klimaat van de grot voelen schimmels en mossen zich ook prima thuis, daarom groeien de champignons er al 200 jaar zo goed. Dit kun je ontdekken in het champignonmuseum.

Onder de grond in Kanne komen al vele jaren studenten van diverse hogescholen voor een geologische excursie. Na een korte uitleg over de laatste ijstijden, die hier hun sporen hebben achtergelaten, ga je de “ondergrondse kalksteengroeve” (officiële benaming voor “Mergelgrot”) in.

In de grot wordt je vakkundig uitgelegd door welke aardlaag je loopt en hoe de krijtlagen van het Maastrichtskrijt (Maastrichtïen) tussen 80 en 65 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Aan de hand van fossielen wordt het ontstaan van de Krijtperiode en de ondergang van Dino’ s begrijpelijk uitgelegd. Onderweg staan we stil bij een plaats waar je kunt zien welke zeediertjes hier miljoenen jaren geleden leefden en waaruit de mergelsteen is opgebouwd. Hier  zie je in het plafond een zeldzaam mooie laag met honderden schelpen, kokerwormpjes en zelfs de tand van een prehistorische vis. Heb je nog nooit van Vuursteen gehoord of gezien hoe het werd gebruikt? Dat laat de gids je allemaal zien. Je mag ook zelf proberen vonken te maken.

We bekijken één van de metershoge werkfronten waar honderden jaren lang mannen en kinderen, in het bijna donker, 12 uur per dag hebben gezwoegd om mergelblokken uit te kappen en te zagen voor de bouw van huizen, kerken, kastelen en stadsomwallingen. Je wandelt door gangen die tot 10 meter hoog en 5 meter breed zijn en waar je jezelf in een gigantische kathedraal waant.

Maastricht was één van de meest belegerde steden in dit gedeelte van Europa. Gedurende de vele belegeringen hebben de mergelgrotten voor burgers eeuwenlang gediend als veilige schuilplaats tijdens oorlogsgeweld van vijandelijke troepen.

Zo ook tijdens WOII waarin zich het verhaal van Joodse onderduikers afspeelde. Deze zaten meer dan 1,5 jaar in de kille donkere mergelgangen ondergedoken. In diezelfde periode had de Duitse O.T. (Organisation Todt)  veel interesse in de vele kilometerslange, bomvrije, ondergrondse tunnels omdat de geallieerden in Duitsland de fabrieken plat bombardeerden. In de periode van mei tot half augustus 1944 werden hier 650 jonge mannen tussen 16-18 jaar door de nazi’s als dwangarbeiders tewerkgesteld. De Avergatgroeve, bestaande uit drie gedeelten met evenveel ingangen en in totaal 16 km ganglengte, werd omgebouwd tot ondergrondse militaire opslagplaats en wapenfabriek. Hier zouden onderdelen worden gefabriceerd voor een nieuw super vliegtuig, de JU 388.

Van die vaak weken- of maandenlange verblijven onder de grond zijn nog vele opschriften op de mergelwanden te vinden die we je graag laten zien.

 • Rondleiding door de Grotten van Kanne:

 • Mogelijk op alle schooldagen na reservatie

 • Duur rondleiding: 1u30

 • Prijs: Voordeeltarief van 3,50€ per leering

Reserveer Nu

Mergel Determinatie

Workshop Mergel Determineren

Tijdens deze educatieve workshop stoppen we de kinderen alle nodige materialen in de handen om een mergelblok te ontleden. Zo kunnen ze de allerkleinste fossielen ontdekken waaruit de Limburgse mergel is opgebouwd. Samen determineren we onze vondsten.

 • Inclusief Rondleiding.

 • Totale duur:  2u30

 • Prijs: 9€ per kind (voordeeltarief)

Meer info

Mergel Bewerken

Workshop Mergel Bewerken

Deze workshop laat de leerlingen hun creatieve kant opzoeken. Gewapend met vijlen, schrapers en andere materialen vormen ze een vierkant mergelblok om tot een ware mergelsculptuur waarin hun fantasie de vrije loop kan. Achteraf mogen ze natuurlijk hun kunstwerk mee naar huis nemen.

 • Inclusief rondleiding

 • Totale duur: 2u30

 • Prijs: 9€ per kind (voordeeltarief)

Meer Info

Mergeltocht

Rondleiding door Kanne en de mergelgrotten

Tijdens onze mergeltocht nemen we jullie meer door Kanne, zowel boven als ondergronds. We maken een dorpswandeling waar we je de hoogtepunten van Kanne, het pittoreske dorpje tussen Jeker en Maas laten zien. Daarna volgt een rondleiding door de mergelgrotten waar je meer leert over de geschiedenis en kennis maakt met enkele unieke streekproducten.

 • Duur Inclusief rondleiding: 3u

 • Inclusief rondleiding bovengronds en ondergronds

 • Prijs: 8€ per kind

Meer Info

Reserveer nu

  Algemene RondleidingRondleiding NatuurRondleiding GeologieMergeltochtOorlog OndergrondsWorkshop Mergel BewerkenWorkshop Mergel determineren

  Veel gestelde vragen:

  Moeten we een zaklamp meebrengen?2021-10-22T20:21:39+02:00

  Neen, je hebt geen zaklamp nodig. Het gehele traject is voorzien van een noodverlichting zodat je altijd kan zien waar je stapt. Op diverse plekken is er ook de nodige sfeerverlichting voorzien. Onze gidsen hebben wel altijd een zaklamp bij, maar dat is dan vooral om bijzonderheden aan te wijzen.

  Is aangepaste kledij / schoeisel nodig?2021-10-22T20:16:59+02:00

  Binnen is het constant 10°C dus een warme trui en /of jas is gewenst. Comfortabele wandelschoenen zijn ook altijd handig.

  Kunnen we ons lunchpakket opeten in de grotten?2021-10-22T20:18:51+02:00

  Dit is enkel mogelijk voor scholen. Gelieve dit wel eerst aan te vragen bij uw reservering.

  Waar kunnen de bussen parkeren?2019-12-16T21:11:24+02:00

  Bussen kunnen parkeren op de grote parkeerplaats onder de brug van Kanne. Van daaruit is het 2 minuten wandelen naar de ingang. We raden buschauffeurs ten sterkste af om via de slingerberg te rijden.

  Waar kunnen we parkeren?2021-10-22T20:23:20+02:00

  Parkeren kan op de bezoekersparking onder de brug van Kanne.

  Zijn er toiletten aanwezig?2019-12-16T21:12:04+02:00

  Ja, echter wij komen pas aan bij de toiletten na 20 minuten.

  Partner van open munumenten

  Contact & Locatie:

  • Avergat 14, 3770 Kanne (Riemst)

  • info@grottenvankannevzw.be

  • +32 471 73 74 68

  Titel

  Go to Top