Rondleidingen voor groepen

Qua groepsactiviteiten kunnen de Grotten van Kanne wel tellen! Met meer dan 10 mogelijke groepsarrangementen heeft u een ruime keuze aan rondleidingen, proeverijen en workshops voor een onvergetelijke groepsuitstap in Limburg.

Tijdens de rondleiding bezoeken we het museum met z’n prachtige muurschilderingen van prehistorische dieren, fossielen van zee-egels, vissen en andere voormalige bewoners van de Krijtzee. We laten je kennismaken met de Neanderthaler, de mosasaurus maar ook met vleermuizen. Het diepste gedeelte groeve  herbergt het prachtige decor van oude werkfronten waar het lijkt alsof de blokbrekers elk moment hun noeste arbeid kunnen hervatten. Hier wordt de artisanale ontginningsmethode van het blokbreken uit de doeken gedaan.

In ons champignonmuseum leer je waarom de champignons het zo goed doen in de grotten en vertellen we je alles over de vroegere en huidige manier van kweken.

Na al dat moois rusten we even uit aan de grottenbierlagering, onder het genot van een grottenbiertje of een glaasje frisdrank, waarna we onze weg vervolgen.

Wie denkt dat er in de grotten alleen maar vleermuizen wonen heeft het mis. Er zijn heel veel dieren die de grot gebruiken als woonplaats, meestal om te overwinteren. Zo leven hier marters en dassen maar ook kleine diertjes zoals vlinders, muggen, spinnen enz.

Op één van de muren zijn grote wandschilderingen gemaakt waarop alle soorten vleermuizen die in de grot leven staan afgebeeld alsook hun hele levenscyclus. Je zult versteld staan van de slimme technieken die vleermuizen hebben ontwikkeld om in de grotten 6 maanden te overleven zonder eten.

In het speciale, vochtige klimaat van de grot voelen schimmels en mossen zich ook prima thuis, daarom groeien de champignons er al 200 jaar zo goed. Dit kun je ontdekken in het champignonmuseum. 

Onder de grond in Kanne komen al vele jaren studenten van diverse hogescholen voor een geologische excursie. Na een korte uitleg over de laatste ijstijden, die hier hun sporen hebben achtergelaten, ga je de “ondergrondse kalksteengroeve” (officiële benaming voor “Mergelgrot”) in.

In de grot wordt je vakkundig uitgelegd door welke aardlaag je loopt en hoe de krijtlagen van het Maastrichtskrijt (Maastrichtïen) tussen 80 en 65 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Aan de hand van fossielen wordt het ontstaan van de Krijtperiode en de ondergang van Dino’ s begrijpelijk uitgelegd. Onderweg staan we stil bij een plaats waar je kunt zien welke zeediertjes hier miljoenen jaren geleden leefden en waaruit de mergelsteen is opgebouwd. Hier  zie je in het plafond een zeldzaam mooie laag met honderden schelpen, kokerwormpjes en zelfs de tand van een prehistorische vis. Heb je nog nooit van Vuursteen gehoord of gezien hoe het werd gebruikt? Dat laat de gids je allemaal zien. Je mag ook zelf proberen vonken te maken.

We bekijken één van de metershoge werkfronten waar honderden jaren lang mannen en kinderen, in het bijna donker, 12 uur per dag hebben gezwoegd om mergelblokken uit te kappen en te zagen voor de bouw van huizen, kerken, kastelen en stadsomwallingen. Je wandelt door gangen die tot 10 meter hoog en 5 meter breed zijn en waar je jezelf in een gigantische kathedraal waant.

Maastricht was één van de meest belegerde steden in dit gedeelte van Europa. Gedurende de vele belegeringen hebben de mergelgrotten voor burgers eeuwenlang gediend als veilige schuilplaats tijdens oorlogsgeweld van vijandelijke troepen.

Zo ook tijdens WOII waarin zich het verhaal van Joodse onderduikers afspeelde. Deze zaten meer dan 1,5 jaar in de kille donkere mergelgangen ondergedoken. In diezelfde periode had de Duitse O.T. (Organisation Todt)  veel interesse in de vele kilometerslange, bomvrije, ondergrondse tunnels omdat de geallieerden in Duitsland de fabrieken plat bombardeerden. In de periode van mei tot half augustus 1944 werden hier 650 jonge mannen tussen 16-18 jaar door de nazi’s als dwangarbeiders tewerkgesteld. De Avergatgroeve, bestaande uit drie gedeelten met evenveel ingangen en in totaal 16 km ganglengte, werd omgebouwd tot ondergrondse militaire opslagplaats en wapenfabriek. Hier zouden onderdelen worden gefabriceerd voor een nieuw super vliegtuig, de JU 388.

Van die vaak weken- of maandenlange verblijven onder de grond zijn nog vele opschriften op de mergelwanden te vinden die we je graag laten zien.

Na ongeveer 75 minuten sluiten we deze terugblik in het oorlogsverleden af met een glaasje “Grottenbier”, een brouwsel dat door meesterbrouwer Pierre Celis (Hoegaarden) in 1997 in deze grotten werd “gedoopt”. 

 • Geschikt voor alle leeftijden

 • Mogelijk het hele jaar, enkel op reservatie

 • Kostprijs: 7€ pp. Minimale groepsprijs: 105€

Reserveer Nu

Streekproducten

Rondleidingen met streekproducten

In de grotten van Kanne bieden wij u de mogelijkheid om op een leuke manier kennis te maken met onze speciale streekproducten. Wij hebben hiervoor 2 unieke arrangementen samengesteld. Wat dacht u van Mergel en Streekbieren? Of misschien prefereert u een trio van Grottenbier, Grottenvlaai en Grottenkaas. Ontdek snel onze mogelijkheden.

 • Rondleiding met proeverij van streekproducten

 • Totale duur: 2u30
Meer info

Mergeltocht

Wandeling door Kanne en de Mergelgrotten

Tijdens onze mergeltocht spiegelen we de ondergrondse wereld af tegen de bovengrondse waarvan de één zonder de ander niet zou bestaan. We maken een dorpswandeling waar we je de hoogtepunten van Kanne, het pittoreske mergeldorpje tussen Jeker en Maas, laten zien. Daarna volgt een rondleiding door de historische mergelgrotten.

 • Rondleiding door Kanne en de Mergelgrotten

 • Totale duur: 3u

 • Prijs: 11,50€ per persoon, vanaf 15 personen.

Meer Info

Mergelworkshops

Aan de slag met mergel

Na een standaard rondleiding door de mergelgrotten gaan we naar het mergelatelier waar we de handen uit de mouwen steken. Je kunt kiezen tussen een workshop mergel determineren of een workshop mergelbewerken. Beide workshops zijn geschikt voor jong en oud.

 • Inclusief: Rondleiding

 • Duur: 2u30 inclusief rondleiding

 • Prijs: 12,50 per persoon, vanaf 15 personen.

 • Scholen: Voordeeltarief van 9€.

Meer Info

Reserveer nu

  Algemene rondleidingRondleiding natuurRondleiding geologieOorlog OndergrondsMergeltochtLekkers uit de grotMergel en StreekbierenMergel en WijnWorkshop mergelbewerkenWorkshop mergeldetermineren

  Veel gestelde vragen:

  Interessant bezoek. De gids is geweldig! Grappig, boeiend verteller, aangename meneer. Zeer de moeite waard.
  Renee Houbeke,
  Mooie grote grotten. Vooral in ruimtelijk perspectief. En we hadden een zeer goede gids. Degelijke uitleg, zonder te veel gedetailleerd te gaan en met de nodige humor.
  Ludo Vos,

  Begeleide rondleiding in de mergelgrotten van Kanne. Zeer leerrijke ervaring. Vlotte vertelling, ook aangepast voor kleinere kinderen. Drankje was inbegrepen in de toegangsprijs – werd genuttigd aan het einde van de rondleiding doorheen de mergelgrotten.

  Wim Geens
  Partner van open munumenten

  Contact & Locatie:

  • Avergat 14, 3770 Kanne (Riemst)

  • info@grottenvankannevzw.be

  • +32 471 73 74 68