ONDERGRONDS

Wandeling door de bodem van een oude zee.

De kalksteen die we tegenkomen in de Grotten van Kanne is rond 70 miljoen jaar geleden afgezet op de bodem van een ondiepe subtropische zee, de Krijtzee. In die Krijtzee leefden ontelbare dierlijke levensvormen, veelal opgebouwd uit een kalkskelet.
Na hun dood zakten ze naar de bodem en vormden met hun kalkskelet laagje op laagje een tientallen meters dik sediment, dat nu kalksteen of mergel wordt genoemd. Het kalkgesteente is bij uitstek geschikt voor de winning van bouwsteen.

in de Grotin de Grotten

De mergelgroeve van Kanne is een van de mooiste en origineelste kalksteengroeven, waar die bouwsteen ondergronds gewonnen is. De ontginning van deze groeve vond plaats vanaf begin 1700 tot de jaren 1970. Het totale gangenstelsel bedraagt maar liefst 16 kilometer. Al deze gangen zijn met eenvoudige gereedschappen als zaag, houweel en beitel door de blokbrekers uitgezaagd en gebroken voor de winning van bouwsteen. Het was een zwaar en gevaarlijk werk.
Zo ontstond een ongerept en origineel ondergronds landschap met vrij hoge gangen, die plaatselijk meer dan acht meter hoog zijn. De sporen van de voormalige blokbrekers, zoals werkfronten en opschriften, zijn nog ruim aanwezig. Het vervoer van de kalksteenblokken uit de groeven gebeurde met paard en wagen. Om het manoeuvreren in de gangen te vergemakkelijken werden op sommige plaatsen de hoeken uitgebroken. Waar de wielnaven van de wagen de zachte mergelwanden raakten ontstonden duidelijke slijtagesporen. Op vele plaatsen lieten bezoekers en blokbrekers opschriften en afbeeldingen achter op de gladde en gele mergelwanden.

Beleef met ons een wandeling door de bodem van de oude zee en ontdek de prachtige ondergrond van Kanne.

Tijdens de rondleiding bezoeken we een authentieke onderaardse champignonkwekerij. We passeren onderweg de schitterende feestzaal en gaan naar een oud werkfront van de blokbrekers en een mergelatelier, waar u zelf kunt ervaren hoe zwaar het blokken zagen en breken was. Een museum met fossielen van zee-egels, vissen en andere voormalige bewoners van de Krijtzee herinnert u er aan dat we nog steeds door de bodem van die zee lopen. Muurschilderingen van prehistorische dieren, die nog zijn aangebracht toen de blokwerkers hier aan het werk waren, vormen het decor van het museum.

MergelwandenMuurdecoratie

Onderweg stoppen we bij de grottenbierlagering waar u even kunt rusten en een glaasje proeven.
Kortom, laat u door een ervaren gids met beetje humor gedurende anderhalf uur rondleiden en leer alles over mergel, vleermuizen, champignons en al het rijke dat de Grotten van Kanne u te bieden heeft.

Proevertjestocht:

Waarom de rondleiding niet uitbreiden met lekkers uit de grotten.
Geniet tijdens de rondleiding in het onderaardse gangenstelsel van het grottenbier en de grottenkaas, smul van een huisgemaakt grotchampignonsoepje en sluit af met een stukje rijstevlaai van onze beroemde locale bakker.

Enkel voor groepen vanaf minimaal 15 personen. Reserveren is noodzakelijk.

Workshop mergelbewerking:

Tijdens deze workshop kun je, net als de blokbrekers van toen, zelf mergel bewerken. Je maakt een kaarsenhouder, naambordje of een vorm naar eigen keuze. Achteraf mag je het resultaat van je artistieke vlijt mee naar huis nemen.

Enkel voor groepen vanaf minimaal 15 personen. Reserveren is noodzakelijk.

Spiegeltocht (duurtijd 3 uur):

Eerst nemen we je mee naar de ondergrondse wereld van de mergelgrotten van Kanne. Daarna word je begeleid langs de vele mergelgebouwen, de verborgen schoonheden en de adembenemende natuur van het dorp Kanne, ook bekend als de Parel van de Jekervallei.

Enkel voor groepen vanaf minimaal 15 personen. Reserveren is noodzakelijk.

Klik op onderstaande foto's om grotere versie te zien.

foto mergelgrot foto mergelblokkengrot foto galerij mergelgrot foto bezoekers mergelgrot foto sculptuur in mergelgrot foto wanddecoratie in mergelgrot